Home » Khutbah Jumaat

Category Archives: Khutbah Jumaat

Rab Jun 20, 2018
Waktu
Subuh 5:33 am
Syuruk 6:56 am
Zohor 1:09 pm
Asar 4:36 pm
Maghrib 7:22 pm
Isyak 8:36 pm

Pembentukan Pemimpin Yang Berwibawa

Istilah pemimpin bukan sahaja khusus bagi mereka yang memimpin atau menguruskan kebajikan mereka yang di bawah pimpinan tetapi setiap orang boleh dianggap sebagai pemimpin sekurang-kurangnya kepada diri sendiri.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, “Setiap kamu adalah pemimpin dan bertanggungjawab terhadap pimpinannya, ketua kerajaan adalah pemimpin dan bertanggungjawab terhadap rakyatnya, suami adalah pemimpin kepada isterinya dan bertanggungjawab terhadap pimpinannya, isteri pemimpin di rumah suaminya dan anak-anaknya dan setiap kamu adalah pemimpin dan bertanggungjawab terhadap pimpinannya.” (HR Bukhari)

Tiada contoh unggul yang boleh diteladani dan dihayati lebih daripada kepimpinan Rasulullah SAW. Baginda mendapat asuhan dan didikan terus daripada Allah SWT untuk memimpin umat. Justeru, bagi mengenal pasti ciri-ciri kepimpinan Rasulullah SAW dalam proses pembentukan pemimpin berwibawa, ialah dengan memahami dan mentadabbur wahyu pasa pertama yang diterima oleh Rasulullah SAW.

Pertama : di antara ayat awal yang dimaksudkan ialah firman Allah SWT dalam surah Al-Alaq ayat 1 yang bermaksud, “Bacalah wahai Muhammad dengan nama Tuhanmu yang menciptakan sekalian makhluk.”

Kedua : firman Allah SWT dalam surah Al-Mudassir ayat 1 hingga 7 yang bermaksud, “Wahai orang yang berselimut! Bangunlah serta berilah peringatan dan amaran kepada umat manusia, dan Tuhanmu maka ucaplah dan ingatlah kebesarannya dan pakaianmu maka hendaklah engkau bersihkan, dan segala kejahatan maka hendaklah engkau jauhi, dan janganlah engkau memberi sesuatu dengan tujuan hendak mendapat lebih banyak daripadanya, dan bagi Tuhanmu maka hendaklah engkau bersabar terhadap tentangan musuh.”

Ketiga : firman Allah SWT dalam surah Al-Muzammil, ayat 1 hingga 4, yang bermaksud, “Wahai orang yang berselimut! Bangunlah sembahyang tahajud pada waktu malam, selain dari sedikit masa untuk berehat, iaitu separuh dari waktu malam, atau kurangkan sedikit dari separuh itu. Ataupun melebih-lebihkan sedikit daripadanya, dan bacalah Quran dengan tertib.”

Daripada ayat-ayat tersebut, dapat disenaraikan beberapa ciri atau kualiti yang perlu ada pada seorang pemimpin berwibawa iaitu –

Pertama : berilmu dan berpengetahuan. Seorang pemimpin itu perlu mempunyai ilmu wahyu yakni berdasarkan Quran dan Hadis serta ilmu akal iaitu pengetahuan umum yang sesuai dengan kepimpinannya.

Kedua : sentiasa peka dan melaksanakan tanggungjawab. Mempunyai wawasan dan keperihatinan agar diri dan mereka yang di bawah kepimpinannya tidak terjebak dalam perkara negatif dan berisiko.

Ketiga : membesar dan mengagungkan Allah SWT. Tunduk dan patuh kepada syariat dalam apa jua urusan sama ada dalam menjalani perintah agama atau urusan dunia atau kepimpinan.

Keempat : penampilan yang bersih pada fizikal, shahsiah, sikap, gerak kerja dan kepimpinan. Bersih daripada unsur penyelewengan, tipu muslihat, sombong dan mementingkan diri sendiri.

Kelima : sangat sensitif dan menjauhi maksiat dan dosa. Apa jua perkara atau isu yang melibatkan maksiat atau pelanggaran maksiat, pasti dijauhi dan jika terlibat dengan maksiat, dengan segera memohon keampunan, kemaafan dan bertaubat.

Keenam : tidak mengharapkan balasan atau pujian berlebihan di atas tanggungjawab yang dilaksanakan, khidmat dan jasa yang diberikan.

Ketujuh : sifat sabar yang tinggi dan ikhlas sama ada dalam urusan mengerjakan taat atau meninggalkan maksiat sabar dengan kerenah khalayak atau mereka yang di bawah pimpinannya, tidak terjejas semangat dengan kritikan atau penghinaan yang diterima.

Kelapan : kekuatan rohani yang tinggi dicerminkan melalui amalan sunnah seperti qiyamulail.

Kesembilan : bacaan Al-Quran dengan baik, meneliti dan mentadabur, yakin bahawa setiap panduannya sangat penting dengan menghayatinya dalam kehidupan dan urusan kepimpinan.

Beberapa kualiti kepimpinan yang ditanam oleh Allah SWT kepada Rasulullah SAW menjadikan Baginda individu yang mulia, pemimpin yang berwibawa, sangat disenangi oleh para sahabat dan umat, serta disegani oleh golongan bukan Islam.

Pemimpin berwibawa juga perlu memiliki ciri-ciri tambahan sebagaimana berikut :-

  1. Akhlak mulia berdasarkan petunjuk Quran dan Hadis
  2. Mempunyai wawasan yang jauh dan berinovasi
  3. Tidak bertindak melulu atau mengikut arus
  4. Membudayakan mesyuarat
  5. Tegas dan adil dalam kepimpinan

[Petikan khutbah Jumaat di Masjid UMT pada 6 April 2018]

Memahami Qadha’ dan Qadar

Setiap orang Islam yang benar keimanannya kepada Allah SWT pastinya ingin merasai kemanisan iman. Kenapa tidaknya, nikmat kemanisan iman adalah anugerah agung yang diberikan Allah SWT kepada hambaNya di dunia ini. Ini hanya akan dirasai, jika seorang muslim itu teguh beriman dengan segala rukun-rukun iman yang enam iaitu, beriman kepada Allah, malaikat, kitab-kitab, para rasul, hari akhirat, dan qadha’ dan qadar.

Qadha’ ialah pelaksanaan Allah terhadap apa yang telah ditetapkan, manakala qadar bermaksud ketentuan dan ketetapan Allah sejak azali. Beriman dengan qadha’ dan qadar bererti menerima segala ketentuan dan ketetapan Allah dengan hati yang redha. Berkaitan dengan rukun iman keenam ini, Rasulullah SAW bersabda dalam satu hadis yang diriwayatkan daripada Abu Darda’ r.a. yang bermaksud, “Setiap sesuatu pasti ada hakikatnya, tidak akan sampai seorang hamba kepada hakikat keimanan sehinggalah dia mengetahui bahawa sesungguhnya apa yang ditimpanya tidak akan dapat dielaknya, dan apa yang tidak mengenainya pasti tidak akan menimpanya.” (HR Ahmad)

Dalam kehidupan harian, setiap saat kita tidak akan terlepas daripada qadha’ dan qadar Allah SWT. Segala sesuatu yang berlaku, adalah dengan ketentuan dan ketetapan yang Maha Berkuasa dan Maha Mengetahui. Firman Allah SWT dalam surah Al-Qamar, ayat 49 yang bermaksud, “Sesungguhnya Kami menciptakan tiap-tiap sesuatu menurut takdir yang telah ditentukan.”

Namun beriman dengan qadha’ dan qadar, tidak menafikan usaha dan balasan di atas setiap perbuatan hamba. Ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah menegaskan, bahawa perbuatan hamba yang ikhtiyariyah yakni yang berlaku dengan pilihan dan usaha mereka adalah tertakluk di bahawa hukum syarak. Jika dia melakukan perbuatan amal soleh dengan ikhlas, maka dia akan dibalas pahala. Manakala jika dia melakukan maksiat, dia layak untuk mendapat hukuman dan azab, jika tidak bertaubat atau tidak diampunkan oleh Allah.

Dalam memahami hakikat usaha ini, terdapat golongan yang terpesong daripada jalan kebenaran. Sebahagian mereka menafikan usaha, dan hamba tiada daya upaya langsung seperti daun yang ditiup angin. Golongan ini, akhirnya meninggalkan beramal dengan hujah segala sesuatu telah ditentukan Allah Taala. Jadi mereka tidak perlu berpenat lelah beramal dan meninggalkan maksiat. Akidah sebegini dikenali dalam sejarah Islam sebagai akidah golongan jabariyah.

Alangkah jahat dan zalimnya mereka, meletakkan alasan dan kesilapan ke atas Tuhan, berselindung dengan kemalasan mereka disebalik hujah qadha’ dan qadar. Manusia yang waras sudah pasti dapat merasakan perbezaan antara perbuatan yang di luar kawalan seperti degupan jantung dan aliran darah dengan perbuatan yang diusahakan seperti makan dan minum. Makanan tidak akan datang sendiri begitu sahaja. Seseorang perlu menyediakan makanan, menghidangkannya dan memasukkan ke dalam mulut, mengunyah serta menelannya. Semua perbuatan ini berlaku secara sedar, dengan kehendak dan usaha seseorang. Berdasarkan usaha inilah seseorang itu diberi pahala atau dosa.

Seorang muslim yang memahami dan menghayati akidah dengan sebenarnya akan menjadi individu yang positif dan proaktif dalam kehidupan. Dia tidak akan menyalahkan Tuhan jika ditimpa sesuatu musibah. Bahkan dia akan beradab dan menyandarkan musibah itu kepada dirinya yang penuh dengan kelemahan dan kedaifan. Firman Allah SWT dalam surah As-Syura ayat 30 yang bermaksud, “Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan atau bala bencana, maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan dari perbuatan-perbuatan yang salah dan dosa, dan dalam pada itu Allah memaafkan sebahagian besar dari dosa-dosa kamu.”

Seorang mukmin yang hakiki akan berusaha untuk meningkatkan amalan soleh dan memberi manfaat kepada orang lain dengan semampu yang mungkin. Inilah yang diajarkan oleh Rasulullah SAW kepada para sahabat, ketika para sahabat bertanya tentang qadha’ dan qadar, Baginda menjawab, “Beramallah kamu, kerana setiap seorang dimudahkan untuk beramal mengikut apa yang ditentukan. Mereka yang ditentukan mendapat kebahagiaan (syurga) akan dimudahkan untuk beramal dengan amalan ahli syurga dan mereka yang ditentukan celaka (ahli neraka) akan dimudahkan untuk beramal dengan amalan seperti ahli neraka.” (HR Bukhari dan Muslim)

Oleh kerana setiap orang tidak mengetahui dirinya tergolong daripada ahli syurga atau neraka, maka tidak boleh dia mendakwa dia tidak perlu lagi beramal. Bahkan sepatutnya dia meningkatkan amalan, kerana amalan itulah yang akan menentukan tempatnya nanti di akhirat. Kita perlu beramal dengan amalan ahli syurga dengan harapan mendapat kebahagiaan di syurga seperti yang disebut oleh Rasulullah SAW.

Sebagai mengakhiri khutbah Jumaat pada minggu ini, khatib ingin mengajak para jemaah sekalian menghayati erti beriman dengan qadha’ dan qadar melalui langkah-langkah berikut :-

Pertama : redha dan menerima dengan sepenuh hati segala perkara yang telah ditetapkan Allah.

Kedua : beriktiqad bahawa setiap hamba yang mukallaf mempunyai usaha dan kehendak yang menjadi asas bagi balasan baik atau buruk.

Ketiga : tidak berhujah dengan qadha’ dan qadar sebagai alasan untuk melakukan maksiat atau meninggalkan amal.

Keempat : berusaha dan beramal untuk meningkatkan diri dan mengejar kejayaan hidup dunia dan akhirat.

Kelima : menjaga adab terhadap Allah SWT dengan tidak menyandarkan perbuatan keji dan terkutuk kepada Allah, bahkan menyandarkan kepada kelemahan diri sendiri.

Seterusnya untuk memahami dan menjawab kemusykilan yang ada dalam diri, kita perlu menghadiri kelas-kelas pengajian akidah yang diajar oleh guru-guru yang mahir. Jangan ambil remeh terhadap isu akidah kerana bahayanya amat besar. Semoga sedikit perkongsian ilmu pada hari ini dapat memberi manfaat kepada diri kita dan ahli keluarga kita.

[Petikan khutbah Jumaat di Masjid UMT pada 30 Mac 2018]

Memelihara Kemuliaan Masjid

Masjid merupakan tempat yang paling mulia di sisi Allah SWT di atas muka bumi ini. Allah SWT menyandarkan masjid pada diriNya sebagai suatu bentuk kemuliaan dan penghormatan. Firman Allah SWT dalam surah Al-Jin, ayat 18 yang bermaksud, “Dan sesungguhnya masjid-masjid itu untuk ibadah kepada Allah semata-mata, maka janganlah kamu seru dan sembah sesiapa pun bersama-sama Allah.”

Abu Hurairah r.a. beriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Tempat yang paling dicintai Allah SWT adalah masjid-masjidNya dan tempat yang paling Allah SWT benci adalah pasar-pasarnya.” (HR Muslim)

Imam Nawawi r.a. menjelaskan bahawa tempat-tempat yang paling Allah cintai dalam sesebuah negeri adalah masjid-masjidNya, kerana masjid merupakan tempat ketaatan dan dibangunkan atas dasar takwa. Sebaliknya, tempat yang Allah SWT benci dalam sesebuah negeri adalah pasar-pasarnya, kerana pasar kebiasaannya menjadi tempat berlaku perbuatan menipu dalam jual beli, sumpah-menyumpah, dusta, melanggar janji, lalai dari mengingati Allah SWT dan tindakan-tindakan lain yang melanggar tatasusila dan akhlak yang baik.

Atas asas ketakwaan terbinanya masjid, demikian jugalah sesungguhnya golongan yang sentiasa suka dan terpaut hatinya untuk ke masjid adalah orang-orang yang sentiasa mengharap keredhaan Allah SWT dan orang-orang yang teguh imannya. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Apabila kamu melihat seseorang lelaki yang berulang-alik ke masjid maka saksikanlah baginya dengan keimanan.” (HR Tirmizi)

Masjid merupakan institusi yang mula-mula sekali dibangunkan oleh Rasulullah SAW. Pada zaman Rasulullah SAW, masjid mempunyai peranan yang besar dan penting dalam membangunkan masyarakat. Masjid adalah pusat ibadah dan dalam masa yang sama adalah pusat pentadbiran sosial, ekonomi dan politik. Di negara kita, institusi masjid adalah institusi yang amat penting dalam masyarakat. Walaupun institusi masjid pada hari ini sudah tidak lagi berperanan sepertimana pada zaman Rasulullah SAW dan para sahabat r.a., masjid tetap penting dalam membentuk keperibadian insan dan memelihara keharmonian serta perpaduan dalam masyarakat.

Oleh itu, umat Islam adalah berkewajipan menzahirkan dan memelihara kemuliaan masjid dengan memakmurkannya. Firman Allah SWT dalam surah An-Nur ayat 36 yang bermaksud, “Nur hidayah petunjuk Allah itu bersinar dengan nyatanya, terutama sekali di rumah-rumah ibadah yang diperintahkan oleh Allah supaya dimuliakan keadaannya dan disebut serta diperingat nama Allah padanya. Di situ juga dikerjakan ibadah mensuci dan memuji Allah pada waktu pagi dan petang.”

Pada masa kini, masyarakat terutama ahli-ahli sesebuah kampung mempunyai tanggungjawab yang cukup besar untuk mengimarahkan masjid. Pengimarahan masjid melibatkan dua perkara utama :-

Pertama : usaha-usaha membangun dan memelihara bangunan masjid serta persekitarannya secara fizikal termasuk menjaga kebersihan dan keselamatan masjid bagi keselesaan para jemaah.

Kedua : menjadikan masjid sebagai pusat ibadah dengan kehadiran ahli-ahli qaryah untuk solat berjemaah, beriktikaf, majlis ilmu, dan melaksanakan ibadah-ibadah lain.

Ahli-ahli qaryah juga perlulah mengimarahkan masjid sebagai pusat kegiatan dan pengembangan ilmu pengetahuan kepada masyarakat. Sebagai tempat tumpuan masyarakat, masjid perlu ditonjolkan sebagai institusi yang selamat dan selesa dikunjungi pada setiap waktu oleh semua golongan. Maka akan terserlahlah syiar Islam dan imej masjid sebagai pusat penyatuan ummah.

Akhir-akhir ini imej masjid sebagai tempat yang selamat dikunjungi telah dicemari dengan kes-kes kecurian. Pada tahun 2017 sahaja, dilaporkan bahawa sebanyak 96 kes kecurian di masjid dan surau telah berlaku sehingga bulan November sepanjang tahun lepas melibatkan kehilangan kenderaan termasuk motosikal dan kereta serta harta benda jemaah.

Khatib mengambil kesempatan ini, menyeru kepada ahli-ahli jemaah untuk sama-sama mengambil tanggungjawab bagi menjaga dan memelihara kemuliaan masjid kita dari sebarang sikap yang tidak bertanggungjawab. Ucapan penghargaan juga kita ucapkan kepada pihak keselamatan terutama Polis yang telah melantik seorang pegawai polis yang akan menjadi pengantara, di antara pihak masjid dan polis di masjid-masjid seluruh negeri Terengganu.

Marilah kita bersama-sama memanjatkan kesyukuran kepada Allah SWT dan mendoakan kesejahteraan buat anggota polis dan pasukan keselamatan yang sedang menjaga keselamatan tanahair dan kemakmuran rakyat. Mudah-mudahan dengan itu, rakyat dan negara kita beroleh keberkatan yang berpanjangan.

[Petikan khutbah Jumaat di Masjid UMT pada 16 Mac 2018]

Kepimpinan Adalah Amanah Allah

Sejarah telah memaparkan bahawa hampir setiap negara, negeri, daerah malahan kampung, sentiasa akan ada seorang pemimpin. Keamanan dan kemakmuran sesebuah negeri atau negara itu terletak pada kebijaksanaan dan kehebatan pemimpinnya.

Pemimpin dalam Islam mempunyai pengertian yang amat luas. Ia meliputi ketua negara, menteri, wakil rakyat, ketua jabatan, penghulu, ketua keluarga dan sesiapa sahaja yang menguruskan orang di bawah jagaannya. Semakin luas bidang kepimpinan, maka semakin beratlah tanggungjawab dan amanah yang perlu dilaksanakan. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, “Setiap kamu adalah pemimpin dan bertanggungjawab atas apa yang dipimpinnya.” (HR Bukhari)

Memilih dan melantik pemimpin yang baik dan amanah untuk mentadbir urusan umat Islam dan negara adalah menjadi satu kewajipan. Kepimpinan yang baik akan memberi kebaikan dan kesejahteraan kepada setiap orang yang dipimpin. Tanpa ada pemimpin yang baik tidak mungkin kemuslahatan umat dapat diurus dengan baik. Pemimpin yang baik sudah tentu memiliki iltizam yang tinggi dalam memberi keutamaan kepada kepentingan rakyat dalam segala keputusan yang dibuat.

Inilah yang disebut sebagai pemimpin berjiwa rakyat, yang mempunyai jati diri yang kuat, semangat yang kental, serta bersedia memahami permasalahan rakyat, dengan meletakkan strategi penyelesaian yang berkesan bagi meringankan beban dan masalah rakyat. Yang lebih besar daripada itu, pemimpin hendaklah bertanggungjawab memelihara agama Islam dan berusaha menambahbaik pengurusan hal ehwal kehidupan dunia menepati kehendak Islam. Firman Allah SWT dalam surah Al-Anfal, ayat 27 yang bermaksud, “Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengkhianati amanah Allah SWT dan RasulNya, dan janganlah kamu mengkhianati amanah-amanah yang dipertanggungjawabkan ke atas kamu, sedang kamu mengetahui.”

Marilah kita menghayati kisah Khalifah Umar bin Abdul Aziz, ketika beliau baru dilantik menjadi khalifah, semua pembesar negeri ternanti-nanti kemunculannya di khalayak ramai dan mereka bertanya kepada anaknya, “kenapa ayahmu belum keluar untuk bertemu dengan kami?” Lalu jawab anaknya : “Sejak ayahku dilantik menjadi khalifah, beliau terus bersendirian bersolat dan menangis. Apabila ibuku masuk kepadanya, air matanya bercucuran hingga ke janggutnya, dan apabila ibuku bertanya kepadanya, dia berkata, Wahai Fatimah, aku telah diamanahkan dengan urusan umat Muhamad ini yang terdiri daripada pelbagai bangsa. Maka aku sedang memikirkan tentang nasib rakyatku yang fakir, mereka yang kelaparan, mereka yang sakit lagi menderita, orang-orang kampung yang susah, aku sedar bahawa Tuhanku akan bertanya kepada aku mengenai mereka semua pada hari kiamat kelak, tetapi aku bimbang alasanku tidak cukup kukuh untuk menjawab setiap soalan itu, lalu aku pun menangis kerana mengenangkan nasibku di akhirat nanti.”

Demikian juga kisah ketika Khalifah Harun Ar-Rashid menaiki bukit Safa sewaktu beliau menjadi khalifah Islam, seorang tokoh ilmuwan yang terkenal pada ketika itu iaitu Abdullah bin Abdul Aziz Al-Umari telah berkata kepadanya, “lihatlah kau ke arah kaabah.” Lalu Harun Ar-Rashid menjawab, “Ya, aku sedang melihat ke arah sana.” Kata Abdullah lagi, “Berapakah jumlah manusia yang sedang engkau lihat?” Jawab Harun Ar-Rashid, “Tiada siapa yang mampu membilangnya (kerana terlalu ramai).” Lalu Abdullah berkata, “Ketahuilah engkau bahawa sesungguhnya setiap mereka itu hanya akan disoal pada hari kiamat nanti tentang diri mereka sahaja, tetapi engkau akan disoal tentang dirimu dan juga tentang diri mereka semua, maka berhati-hatilah engkau tentang nasibmu di akhirat nanti.” Mendengar kata-kata Abdullah itu maka menangislah beliau kerana mengenangkan masa depan nasibnya di akhirat kelak.

Ini bermakna menjadi pemimpin bererti seseorang itu telah memikul satu bebanan atau tanggungjawab yang amat berat dan terpaksa berhadapan dengan soal-jawab di hadapan Allah SWT di akhirat nanti. Setiap pemimpin bukan sahaja bertanggungjawab terhadap dirinya, tetapi juga akan turut disoal tentang mereka yang dipimpinnya.

Kita juga pernah dikhabarkan dengan kisah Umar Al-Khattab, seorang pemimpin tertinggi yang sanggup keluar pada waktu malam untuk melihat keadaan rakyatnya. Beliau menunjukkan tanggungjawab sehingga beliau sendiri yang memikul guni gandum dan memasaknya di rumah rakyatnya. Diriwayatkan bahawa Saidina Umar juga pernah berkata, “Aku takut di akhirat nanti, aku ditanya tentang seekor keldai, kerana aku tidak menutup satu lubang menyebabkan ia terjatuh ke dalam lubang berkenaan.” Justeru, negara akan lebih makmur dan aman jika kita mempunyai ramai pemimpin yang jujur, amanah, berkarisma dan berjiwa rakyat.

Oleh itu, marilah sama-sama kita memikul tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia untuk menjalankan tugas kita sebagai warga dalam memilih pemimpin yang akan menerajui kepimpinan dalam negeri dan negara kita. Mudah-mudahan negeri dan negara kita sentiasa mendapat rahmat, keberkatan dan dipelihara oleh Allah SWT sepanjang masa.

[Petikan khutbah Jumaat di Masjid UMT pada 9 Mac 2018]

Terjemahan / Translation / ترجمة / 翻译