Home » Khutbah Jumaat

Category Archives: Khutbah Jumaat

Sat Nov 25, 2017
Waktu
Subuh 5:39 am
Syuruk 6:59 am
Zohor 12:55 pm
Asar 4:17 pm
Maghrib 6:50 pm
Isyak 8:01 pm

Memperkasakan Syiar Agama

Bertakwalah saudara kepada Allah serta berpegang teguh kepada Islam dan zahirkan syiar-syiar agama sama ada melalui amalan mahupun sunnah, sebagai bukti kepada diri sendiri, kepada Allah dan seluruh manusia, bahawa saudara sangat prihatin dan mendahulukan ketundukkan kepada Allah s.w.t.

Adalah suatu yang sangat wajar dan diterima oleh pemikiran yang sihat, bahawa kembali kepada kebenaran atau hak, adalah suatu tindakan yang mulia dan bermaruah. Sesungguhnya sangat tepat langkah seseorang yang memilih untuk kembali kepada kebenaran dan bermuhasabah terhadap kelekaan dan pengabaian ajaran Islam yang sebenar. Ini adalah sesuai dengan kata-kata Saidina Umar al-Khatab r.a. yang bermaksud, “Hisab dan periksalah (dengan mendalam dan serius) terhadap (kecuaian dan kealpaan) yang dilakukan oleh kamu sebelum kamu dihisab dan diperiksa (oleh Allah pada hari kiamat).”

Bermuhasabah adalah suatu proses yang sangat wajar, kerana kesilapan dan kealpaan adalah sifat manusia dan jalan keluarnya ialah bertaubat setelah bermuhasabah. Sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud, “Setiap anak Adam sering melakukan kesalahan. Sebaik-baik orang yang melakukan kesalahan ialah orang yang bertaubat.” (HR At-Tarmizi)

Ada masanya anda pergi ke masjid untuk solat maghrib berjemah agak lewat. Biasanya dalam perjalanan ke masjid ketika ini, anda melihat ramai sahabat-sahabat Islam kita, sedang dalam perjalanan pulang ke rumah dan ramai juga kelihatan yang sedang bergerak atau memandu kereta tetapi bukan ke masjid, mereka mungkin menuju ke bandar atau ke pusat membeli-belah. Ada masanya anda melalui pusat membeli-belah, di waktu yang sama, mendapati ramai sahabat-sahabat Islam sedang memasuki pusat-pusat tersebut, atau baru keluar dengan gaya santai. Anda tidak menuduh mereka meninggalkan solat maghrib, tetapi kemungkinan besar mereka tidak solat berjemaah di masjid.

Pandangan yang lain pula menunjukkan bahawa di saat anda dan beberapa kerat para jemaah bersungguh-sungguh dan penuh khusyuk menunaikan solat maghrib di masjid, sementara sahabat-sahabat kita tadi asyik membeli-belah atau sedang pulang ke rumah dengan langkah dan pemanduan yang perlahan. Ketika anda sedang berzikir dan berdoa di masjid, ramai lagi para sahabat kita sedang menonton TV, mendengar muzik, melepak dan berbual-bual kosong atau asyik menghisap rokok di beranda rumah.

Suasana yang dipaparkan ini menggambarkan betapa daif sebahagian umat Islam dalam menghayati syiar Islam. Bagi mereka, syiar atau tanda ubudiyah dan kepatuhan kepada Allah tidak penting dan tidak dijiwai sepenuhnya. Pada mereka, bersiap sedia dan dengan keadaan cergas untuk ke masjid berjemaah, bukanlah suatu keutamaan, apatah lagi mereka bersikap tidak ambil peduli kepada amalan-amalan sunat, seperti solat berjemaah di masjid. Ini bermakna, sebahagian besar daripada kita mengabaikan syiar Islam. Mereka tidak pernah mengamalkan prinsip bahawa kewajipan agama mesti diutamakan dan amalan-amalan sunat perlu diamalkan sebaik mungkin sebagai bukti kepatuhan kepada Allah s.w.t.

Lebih menyedihkan lagi, gambaran pengabaian kepada syiar Islam ini, apabila kita bayangkan beberapa kerat sahabat kita bersama imam bersolat dengan khusyuk atau berzikir dan berdoa dengan penuh pengharapan, memohon kepada Allah supaya diselamatkan seluruh umat Islam, tetapi sahabat-sahabat sedang leka berjalan atau memandu, bersantai di rumah menikmati hiburan atau sedang ghairah membeli-belah. Kelihatannya, mereka langsung tidak memperdulikan seruan Allah yang memberikan mereka nyawa dan kehidupan. Mereka lupa kepada amaran Allah dalam surah Taha ayat 100-101 yang bermaksud, “Sesiapa yang berpaling ingkar dari peringatan Al-Quran itu, maka sesungguhnya dia pada hari kiamat menanggung beban dosa yang berat. Mereka kekal di dalam azab dosa itu, dan amatlah buruknya tanggungan itu bagi mereka pada hari kiamat.”

Demikianlah suatu gambaran tentang kerapuhan dan kealpaan umat Islam terhadap syiar Islam. Hal ini adalah suatu pengabaian yang mengaibkan di sisi Allah dan RasulNya. Ia juga menjadikan imej umat Islam tidak hebat pada pandangan orang bukan Islam. Fenomena yang mengancam maruah Islam ini perlu dilenyapkan iaitu dengan kembali kepada Allah. Kembali memberi keutamaan kepada kewajipan-kewajipan agama termasuk amalan solat berjemaah di masjid dan amalan-amalan sunat yang lain. Setiap orang perlu meletakkan syiar atau bukti kepatuhan kepada Allah di hadapan segala-galanya. Perlu dirancang kehidupan supaya kita melihat diri kita berperanan mengukuh dan memperkasakan syiar Islam, jalinan kerjasama dan budaya saling menghormati.

[Petikan khutbah Jumaat di Masjid UMT pada 21 Julai 2017]

Ihya Ramadhan

Bersempena dengan kedatangan bulan Ramadhan tahun ini, mimbar Jumaat pada hari ini akan membicarakan tentang tajuk “Ihya Ramadhan”. Apabila menjelang tibanya Ramadhan, Rasulullah s.a.w akan memberi galakkan dan dorongan yang menggembirakan para sahabat tentang betapa hebatnya bulan yang agung itu. Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud, “Telah datang kepada kamu Ramadhan iaitu bulan yang berkat, Allah telah fardukan ke atas kamu berpuasa pada bulan itu, dibukakan pintu-pintu syurga pada bulan itu, dan ditutup pintu-pintu neraka dan dibelenggu semua syaitan. Pada bulan itu terdapat satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan. Sesiapan yang tidak mendapat kebaikannya atau keberkatannya maka dia telah terhalang (dari kebaikan-kebaikan). (HR Imam Ahmad, Baihaqi dan Nasai)

Ramadhan adalah bulan keampunan, bulan pembebasan dari api neraka, bulan Al-Quran, bulan yang digandakan ganjaran pahala, bulan lailatul qadar, bulan doa dimakbulkan, serta bulan yang penuh dengan limpahan rahmat dan berkat. Keistimewaan inilah yang menjadikan Rasulullah s.a.w., para sahabat dan seterusnya orang-orang mukmin sentiasa merindui dan menanti-nantikan ketibaan Ramadhan Al-Mubarak.

Ramadhan adalah kesempatan yang dikurniakan oleh Allah s.w.t. bagi hamba-hambaNya untuk mendidik nafsu agar tunduk di bawah pengaruh iman dan takwa. Dalam bulan yang penuh keberkatan ini, kita sepatutnya meninggalkan aktiviti-aktiviti yang melalaikan, dengan memberi tumpuan kepada amalan-amalan ketaatan. Oleh itu, marilah kita menanam keazaman untuk menghidupkan Ramadhan pada tahun ini dengan melaksanakan amalan-amalan berikut dengan sempurna.

Pertama : Berpuasa di siang hari. Puasa Ramadhan adalah salah satu rukun Islam dan hukumnya adalah wajib berdasarkan dalil Al-Quran, hadis dan ijmak ulama. Allah s.w.t. berfirman dalam surah Al-Baqarah, ayat 183 yang bermaksud, “Wahai orang-orang yang beriman. Diwajibkan ke atas kamu berpuasa, sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang yang terdahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa.”

Puasa itu bukan hanya sekadar menahan diri daripada makan dan minum. Puasa yang hakiki adalah menahan diri dari segala yang diharamkan oleh Allah s.w.t. Dalam sebuah hadis qudsi dari Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud, “Allah s.w.t. berfirman : Setiap amal anak Adam adalah untuknya kecuali puasa. Puasa tersebut adalah untukKu dan Aku yang akan membalasnya. Puasa adalah perisai. Apabila salah seorang dari kamu berpuasa, maka janganlah berkata kotor, jangan pula bertengkar. Jika ada seseorang yang mencaci dan mengajar berkelahi maka katakanlah, saya sedang berpuasa. Demi zat yang jiwa Muhammad berada ditanganNya, sesungguhnya bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari kiamat daripada bau kasturi. Dan bagi orang yang berpuasa ada dua kegembiraan, gembira ketika berbuka dan gembira ketika bertemu Allah.” (HR Bukhari dan Muslim)

Kedua : Solat tarawih di malam hari. Solat tarawih termasuk qiamulail atau solat malam, tetapi solat tarawih ini dikhususkan hanya di bulan Ramadhan. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud, “Barangsiapa solat pada malam Ramadhan kerana iman dan semata-mata taat kepada Allah, maka diampunkan dosa-dosanya telah lalu.” (HR Bukhari dan Muslim)

Imam Nawawi r.a. berkata dalam Sharah Shahih Muslim, yang dimaksudkan dengan qiam Ramadhan adalah solat tarawih. Para ulama telah bersepakat bahawa solat tarawih itu hukumnya sunat muakad dan lebih afdhal dilaksanakan secara berjemaah.

Ketiga : Membaca dan bertadarus Al-Quran. Al-Quran diturunkan kepada Nabi Muhammad s.a.w. pada bulan Ramadhan. Dalam usaha mendekatkan diri kepada Allah s.w.t., bulan Ramadhan adalah kesempatan yang paling berharga untuk memperbanyakkan bacaan Al-Quran, sama ada secara berseorangan ataupun bertadarus iaitu salah seorang membaca dan yang lain mendengar serta menegur kesilapan. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Abas r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. sendiri bertadarus dengan Jibril a.s. pada setiap bulan Ramadhan.

Keempat : Bersedekah. Salah satu pintu yang dibuka oleh Allah s.w.t. untuk meraih keuntungan besar daripada bulan Ramadhan adalah melalui sedekah. Allah s.w.t. memuliakan orang yang bersedekah dengan menjanjikan berbagai keutamaan dan ganjaran. Rasulullah s.a.w. adalah orang yang paling pemurah, dan baginda akan memperbanyakkan sedekah di bulan Ramadhan. Di antara amalan sedekah yang digalakkan oleh Rasulullah s.a.w. pada bulan Ramadhan adalah menyediakan hidangan berbuka puasa kepada orang yang berpuasa.

Kelima : Beriktikaf. Iktikaf adalah salah satu ibadah yang sentiasa dilakukan oleh Rasulullah s.a.w. terutamanya menjelang akhir Ramadhan. Iktikaf bererti berada di dalam masjid dengan niat iktikaf bagi mendekatkan diri kepada Allah s.w.t. Iktikaf sunat dilakukan setiap waktu, tetapi yang paling utama jika dilakukan dalam bulan Ramadhan.

Bulan Ramadhan bukanlah bulan yang menjadikan umat Islam itu lesu, tetapi Ramadhan adalah bulan yang mendorong umat Islam aktif dalam melaksanakan amalan ketaatan. Muslim yang bijaksana akan menggunakan kesempatan dan mengisi waktu dalam bulan yang mulia ini dengan memperbanyakkan ibadah. Mereka sentiasa berwaspada dari melakukan sesuatu perkara yang subhah dan lebih-lebih lagi yang haram. Sama-samalah kita sempurnakan dan melipat gandakan ibadah Ramadhan tahun ini kerana mungkin Ramadhan ini adalah yang terakhir bagi kita.

[Petikan khutbah Jumaat di Masjid UMT pada 25 Mei 2017]

Keistimewaan Bulan Rejab

Hari bertukar hari, minggu berganti minggu, bulan silih berganti dan tahun menjelang tahun. Demikian masa berjalan dan berlalu dan kita sedang mengembara menuju matlamat terakhir yang kekal abadi tanpa mengira siapa kita, kematian menunggu kita dan hari akhirat pasti akan tiba. Dalam peredaran masa yang pantas ini, sekarang kita telah berada dalam bulan Rejab 1438 Hijrah.

Bulan Rejab adalah salah satu bulan yang disyariatkan oleh Allah s.w.t. dalam Al-Quran sebagaimana firman Allah dalam surah At-Taubah ayat 36 yang bermaksud, “Sesungguhnya bilangan bulan-bulan di sisi hukum Allah taala ialah 12 bulan, yang telah ditetapkan dalam kitab Allah semasa ia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan yang dihormati….”. Empat bulan yang dimaksudkan dalam ayat di atas ialah bulan Rejab, bulan Zulkaedah, bulan Zulhijjah dan bulan Muharram. Bulan tersebut juga dinamakan bulan haram kerana bulan-bulan ini diharamkan peperangan, iaitu lanjutan daripada pegangan orang-orang arab sebelum Islam. Islam mengakui pegangan tersebut dengan mengharamkan orang-orang Islam memulai peperangan dan diharuskan apabila mereka diancam atau diserang.

Banyak peristiwa penting menjadi ciri-ciri keistimewaan berlaku pada bulan Rejab yang mulia ini. Di dalam bulan inilah berlakunya peristiwa Israk dan Mikraj yang menjadi bukti dan mukjizat utama kenabian dan kerasulan junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w. Dalam bulan Rejab, Baginda diisrakkan daripada Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa dan kemudian dimikrajkan, meredah angkasa menembusi setiap lapis langit mengadap Allah taala menerima kefarduan solat lima waktu. Firman Allah taala dalam surah Al-Isra’ ayat 1 yang bermaksud, “Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya Muhammad pada malam hari dari Masjidil Haram di Mekah, ke Masjidil Aqsa di Palestin, yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda kekuasaan dan kebesaran Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.”

Pada bulan Rejab juga turunnya perintah Allah supaya kiblat solat berpindah daripada Masjidil Aqsa ke Masjidil Haram, sebagai memperkenankan harapan hamba dan pesuruhnya yang dikasihi, Nabi Muhammad s.a.w. Firman Allah taala dalam surah A-Baqarah ayat 144 yang bermaksud, “Kerap kali Kami melihat engkau wahai Muhammad, berulang-ulang menadah ke langit, maka Kami benarkan engkau berpaling mengadap kiblat yang engkau sukai. Oleh itu palingkanlah muka mu ke arah Masjidil Haram tempat letaknya kiblat dan di mana sahaja kamu berada maka hadapkanlah muka kamu ke arahnya…”

Sempena ketibaan bulan Rejab ini, marilah kita menghormati kelebihan dan keistimewaan dengan mengambil ingatan dan pengiktibaran dari peristiwa-peristiwa penting yang berlaku dalam bulan ini, sebagai contoh ialah peristiwa israk dan mikraj. Merujuk dari hadis-hadis yang sahih, banyak pemandangan dan peristiwa yang telah disaksikan oleh baginda Nabi Muhammad s.a.w. sepanjang perjalanan tersebut.. Peristiwa tersebut sengaja diperlihatkan oleh Allah, untuk menimbulkan keinsafan dan peringatan kepada seluruh umat Islam. Dan perkara penting dalam peristiwa israk dan mikraj ialah menerima kefarduan solat lima waktu sehari semalam.

Dengan demikian, yakinlah kita bahawa sembahyang fardu itu ialah kewajipan yang paling utama kerana kefarduannya diterima oleh Rasulullah s.a.w. semasa dimikrajkan. Oleh itu, kita hendaklah mengambil berat dalam menunaikan solat di mana sahaja kita berada di samping itu juga, kita hendaklah sentiasa berusaha memperbaiki dan meningkatkan mutu solat kita, agar sampai ke tahap kekhusyukkan yang dikehendaki oleh Allah taala, sehingga dikira orang-orang yang mendapat kejayaan yang besar disisiNya. Firman Allah taala dalam surah Al-Mukminun ayat 1-2 yang bermaksud, “Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman, iaitu mereka yang khusyuk dalam sembahnyannya.”

Pertukaran kiblat daripada Baitulmaqdis ke Baitullah Haram melambangkan keagungan junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w. dan keistimewaan umatnya. Dengan mengadap kiblat semasa solat menunjukkan bahawa umat Islam mempunyai pendirian dan pegangan tersendiri. Ia juga mencerminkan kesatuan matlamat dan perpaduan umat Islam. Oleh yang demikian, setiap orang Islam perlulah sedar, tentang betapa pentingnya dipelihara dan dipupuk suasana perpaduan di kalangan umat Islam. Sempena ketibaan bulan Rejab ini, marilah kita memperkukuhkan ketahanan dan perpaduan umat sebagaimana kita bersatu dalam mengadap kiblat ketika solat.

Akhirnya, marilah kita menyambut bulan ini dengan memperbanyakkan amal ibadat dan kerja-kerja kebajikan seperti puasa sunat, mengimarahkan masjid dan surau dengan solat fardu secara berjemaah, memberi sedekah kepada orang-orang yang kurang bernasib baik dan lain-lain lagi.

[Petikan khutbah Jumaat di Pusat Islam Sultan Mahmud UMT pada 31 Mac 2017]

Jenayah Adalah Kemungkaran

criminal

Kita bukanlah seorang yang benar-benar bertakwa sehinggalah kita menjauhkan diri daripada melakukan perbuatan yang dilarang oleh Allah s.w.t. Allah s.w.t. telah menjanjikan syurga kepada sesiapa yang menjauhi laranganNya. Firman Allah s.w.t. dalam surah An-Nisa’ ayat 31 yang bermaksud, “Maka jika kamu menjauhkan dosa-dosa besar yang dilarang kamu melakukannya, kami akan mengampunkan kesalahan-kesalahan (dosa kecil) kamu, dan kami akan masukkan kamu ke tempat yang mulia (syurga).”

Ketahuilah bahawa menjauhi larangan Allah s.w.t. itu membawa kerukunan dan kemaslahatan hidup di dunia, serta mencapai kebahagiaan abadi di akhirat. Manakala melanggar larangan Allah s.w.t. sudah pasti akan membawa kemudharatan hidup di dunia dan balasan azab di akhirat. Allah s.w.t. mengingatkan hamba-hambaNya yang melanggar perintahNya mahupun laranganNya, dengan ancaman dan azab yang pedih. Firman Allah s.w.t. dalam surah An-Nisa’ ayat 14 yang bermaksud, “Dan sesiapa yang derhaka kepada Allah dan RasulNya, dan melampaui batas-batas syariatNya, akan dimasukkan oleh Allah ke dalam api neraka, kekallah ia di dalamnya, dan baginya azab seksa yang amat menghina.”

Setiap hari, kita akan mendengar atau membaca laporan berita tentang pelbagai kes jenayah di negara ini. Kes-kes jenayah yang dilaporkan ini melibatkan pesalah dan mangsa pada semua peringkat masyarakat, tanpa mengira umur, jantina, bangsa, agama, tahap pendidikan atau kekayaan. Jenayah memberi kesan yang besar terhadap suasana serta kualiti hidup masyarakat dan negara. Secara fitrahnya, semua golongan masyarakat dan negara memerlukan kesejahteraan, ketenteraman dan keamanan hidup. Namun, jenayah bukan sahaja memudharatkan mangsa, membawa kebimbangan dan rasa takut dalam hidup masyarakat setempat serta pelancong, bahkan akan menjejaskan keamanan dan pembangunan negara.

Jenayah dalam bahasa Arab disebut dengan perkataan Al-Jenayah atau Al-Jarimah. Perkataan Al-Jenayah diertikan sebagai segala bentuk tindakan yang dilarang dan merosakkan, sama ada tindakan itu ke atas badan, harta atau sebagainya. Imam Al-Mawardi رحمه الله mentakrifkan jenayah sebagai segala bentuk kesalahan menurut syariat yang boleh dihukum berdasarkan hukum Allah, sama ada ia adalah qisas, hudud atau ta’zir. Pengertian jenayah adalah luas kerana semua kesalahan yang boleh dihukum oleh pemerintah menurut syarak dianggap sebagai jenayah. Dalam pengertian semasa, jenayah adalah kelakuan atau tindak-tanduk yang menyalahi undang-undang yang dikuatkuasakan, yang dilakukan oleh individu atau kumpulan tertentu dengan niat atau dengan sengaja.

Jenayah boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian iaitu jenayah harta benda, jenayah perairan (maritim), jenayah udara, jenayah melibatkan moral, jenayah melibatkan hak individu, kumpulan atau organisasi.Selain daripada kes-kes mencedera dan membunuh, mencuri dan merompak, gangguan seksual dan merogol, sindiket dadah, pelacuran, judi dan penyeludupan manusia, kes-kes seperti cetak rompak CD dan DVD, mengeluarkan barangan palsu berjenama seperti jam tangan atau pakaian, pemalsuan dokumen atau sijil, jual beli barang terlarang, membuat tuntutan palsu dan sebagainya lagi adalah termasuk dalam kes-kes jenayah. Semua jenayah tersebut adalah kemungkaran dan merupakan dosa yang wajib dijauhi. Abdullah bin Mas’ud r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud, “Kamu semua hendaklah berlaku jujur, kerana kejujuran membawa kepada kebaikan, dan kebaikan membawa ke syurga.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dalam syariat, pencabulan terhadap kemuliaan agama, nyawa, akal, harta dan maruah adalah jenayah. Islam meletakkan jenayah sebagai kesalahan yang mesti dihukum, kerana ia melanggar hak Allah dan hak manusia. Orang yang melakukan kesalahan boleh dihukum dengan hukuman yang telah ditetapkan, jika terbukti kesalahannya. Pelaksanaan setiap hukuman dalam Islam, merupakan kewajipan ta’abudiyyah. Pelaksanaan hukuman ini, bertujuan menjaga dan memelihara kemaslahatan hidup manusia dan menghindarkan kerosakan sama ada dengan cara mendidik dan mencegah ahli masyarakat daripada terlibat dengan kemungkaran, dan menjamin serta membela keadilan, bagi setiap hak individu dalam masyarakat.

Perlu diingat bahawa peredaran masa serta kemajuan sains dan teknologi telah membuka ruang kepada wujudnya pelbagai jenis serta tiknik pelakuan jenayah yang baru dan canggih. Ia berupaya mengelak daripada dikesan oleh pihak berkuasa. Walaupun pihak polis sentiasa berusaha menurunkan kadar jenayah, dengan langkah mengesan serta mempercepatkan penyelesaian kes jenayah, anggota masyarakat juga perlu bekerjasama, bertindak sebagai pemantau sukarela yang berperanan menjaga keharmonian kawasan kejiranan dan kampung halaman dengan sentiasa menyampaikan maklumat aktiviti-aktiviti yang mencurigakan kepada pihak berkuasa.

[Petikan khutbah Jumaat di Pusat Islam Sultan Mahmud UMT pada 24 Mac 2017]