Home » Khutbah Jumaat

Category Archives: Khutbah Jumaat

Mon Mar 19, 2018
Waktu
Subuh 5:58 am
Syuruk 7:12 am
Zohor 1:16 pm
Asar 4:26 pm
Maghrib 7:19 pm
Isyak 8:26 pm

Memelihara Kemuliaan Masjid

Masjid merupakan tempat yang paling mulia di sisi Allah SWT di atas muka bumi ini. Allah SWT menyandarkan masjid pada diriNya sebagai suatu bentuk kemuliaan dan penghormatan. Firman Allah SWT dalam surah Al-Jin, ayat 18 yang bermaksud, “Dan sesungguhnya masjid-masjid itu untuk ibadah kepada Allah semata-mata, maka janganlah kamu seru dan sembah sesiapa pun bersama-sama Allah.”

Abu Hurairah r.a. beriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Tempat yang paling dicintai Allah SWT adalah masjid-masjidNya dan tempat yang paling Allah SWT benci adalah pasar-pasarnya.” (HR Muslim)

Imam Nawawi r.a. menjelaskan bahawa tempat-tempat yang paling Allah cintai dalam sesebuah negeri adalah masjid-masjidNya, kerana masjid merupakan tempat ketaatan dan dibangunkan atas dasar takwa. Sebaliknya, tempat yang Allah SWT benci dalam sesebuah negeri adalah pasar-pasarnya, kerana pasar kebiasaannya menjadi tempat berlaku perbuatan menipu dalam jual beli, sumpah-menyumpah, dusta, melanggar janji, lalai dari mengingati Allah SWT dan tindakan-tindakan lain yang melanggar tatasusila dan akhlak yang baik.

Atas asas ketakwaan terbinanya masjid, demikian jugalah sesungguhnya golongan yang sentiasa suka dan terpaut hatinya untuk ke masjid adalah orang-orang yang sentiasa mengharap keredhaan Allah SWT dan orang-orang yang teguh imannya. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Apabila kamu melihat seseorang lelaki yang berulang-alik ke masjid maka saksikanlah baginya dengan keimanan.” (HR Tirmizi)

Masjid merupakan institusi yang mula-mula sekali dibangunkan oleh Rasulullah SAW. Pada zaman Rasulullah SAW, masjid mempunyai peranan yang besar dan penting dalam membangunkan masyarakat. Masjid adalah pusat ibadah dan dalam masa yang sama adalah pusat pentadbiran sosial, ekonomi dan politik. Di negara kita, institusi masjid adalah institusi yang amat penting dalam masyarakat. Walaupun institusi masjid pada hari ini sudah tidak lagi berperanan sepertimana pada zaman Rasulullah SAW dan para sahabat r.a., masjid tetap penting dalam membentuk keperibadian insan dan memelihara keharmonian serta perpaduan dalam masyarakat.

Oleh itu, umat Islam adalah berkewajipan menzahirkan dan memelihara kemuliaan masjid dengan memakmurkannya. Firman Allah SWT dalam surah An-Nur ayat 36 yang bermaksud, “Nur hidayah petunjuk Allah itu bersinar dengan nyatanya, terutama sekali di rumah-rumah ibadah yang diperintahkan oleh Allah supaya dimuliakan keadaannya dan disebut serta diperingat nama Allah padanya. Di situ juga dikerjakan ibadah mensuci dan memuji Allah pada waktu pagi dan petang.”

Pada masa kini, masyarakat terutama ahli-ahli sesebuah kampung mempunyai tanggungjawab yang cukup besar untuk mengimarahkan masjid. Pengimarahan masjid melibatkan dua perkara utama :-

Pertama : usaha-usaha membangun dan memelihara bangunan masjid serta persekitarannya secara fizikal termasuk menjaga kebersihan dan keselamatan masjid bagi keselesaan para jemaah.

Kedua : menjadikan masjid sebagai pusat ibadah dengan kehadiran ahli-ahli qaryah untuk solat berjemaah, beriktikaf, majlis ilmu, dan melaksanakan ibadah-ibadah lain.

Ahli-ahli qaryah juga perlulah mengimarahkan masjid sebagai pusat kegiatan dan pengembangan ilmu pengetahuan kepada masyarakat. Sebagai tempat tumpuan masyarakat, masjid perlu ditonjolkan sebagai institusi yang selamat dan selesa dikunjungi pada setiap waktu oleh semua golongan. Maka akan terserlahlah syiar Islam dan imej masjid sebagai pusat penyatuan ummah.

Akhir-akhir ini imej masjid sebagai tempat yang selamat dikunjungi telah dicemari dengan kes-kes kecurian. Pada tahun 2017 sahaja, dilaporkan bahawa sebanyak 96 kes kecurian di masjid dan surau telah berlaku sehingga bulan November sepanjang tahun lepas melibatkan kehilangan kenderaan termasuk motosikal dan kereta serta harta benda jemaah.

Khatib mengambil kesempatan ini, menyeru kepada ahli-ahli jemaah untuk sama-sama mengambil tanggungjawab bagi menjaga dan memelihara kemuliaan masjid kita dari sebarang sikap yang tidak bertanggungjawab. Ucapan penghargaan juga kita ucapkan kepada pihak keselamatan terutama Polis yang telah melantik seorang pegawai polis yang akan menjadi pengantara, di antara pihak masjid dan polis di masjid-masjid seluruh negeri Terengganu.

Marilah kita bersama-sama memanjatkan kesyukuran kepada Allah SWT dan mendoakan kesejahteraan buat anggota polis dan pasukan keselamatan yang sedang menjaga keselamatan tanahair dan kemakmuran rakyat. Mudah-mudahan dengan itu, rakyat dan negara kita beroleh keberkatan yang berpanjangan.

[Petikan khutbah Jumaat di Masjid UMT pada 16 Mac 2018]

Membudayakan Kebersihan

Kebersihan merupakan aspek yang sangat dititikberatkan oleh Islam. Malah di antara ayat terawal diturunkan kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW adalah berkaitan dengan kebersihan. Firman Allah SWT dalam surah Al-Muddassir ayat 1-6 yang bermaksud, “Wahai orang yang berselimut! Bangunlah serta berilah peringatan dan amaran kepada umat manusia, dan Tuhanmu maka ucaplah dan ingatlah kebesaranNya, dan pakaianmu maka hendaklah engkau bersihkan, dan segala kejahatan maka hendaklah engkau jauhi dan janganlah engkau memberi sesuatu dengan tujuan hendak mendapat lebih banyak daripadanya.”

Dalam ayat ini jelas Allah SWT telah memerintahkan Nabi Muhammad SAW supaya menyeru manusia kepada mentauhidkan Allah, membersihkan pakaian daripada kekotoran, dan membersihkan diri daripada maksiat, serta mengikhlaskan kerana Allah dalam memberi sesuatu kepada orang lain. Kebersihan juga dikaitkan dengan kesempurnaan iman seseorang itu sendiri, sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, “Kebersihan itu sebahagian daripada iman.” (HR Imam Ahmad dan Muslim)

Kebersihan yang dituntut oleh Islam adalah mencakupi semua aspek kehidupan, namun keseluruhannya bolehlah disimpulkan dalam dua kategori utama iaitu kebersihan rohani dan kebersihan jasmani. Kebersihan rohani yang wajib dijaga antaranya ialah :-

Pertama : menjaga kebersihan iktikad atau akidah daripada segala unsur syirik (mempersekutukan Allah dengan sesuatu). Sabda Rasulullah SAW dalam hadis qudsi bahawa Allah berfirman yang bermaksud, “Aku Maha Suci daripada sekutu-sekutu, sesiapa yang melakukan sesuatu amalan yang mempersekutukan Aku dengan yang lain nescaya Aku akan biarkan dia bersama sekutunya itu (Aku tidak akan menerima amalannya).”

Kedua : menjaga kebersihan amalan daripada segala unsur biadah, khurafat dan sesat. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, “Sesiapa yang melakukan sesuatu amalan yang bukan daripada sunnah kami ini maka ia tertolak.”

Ketiga : menjaga kebersihan jiwa daripada segala sifat mazmumah, seperti sombong, riak, ujub, tamak, hasad dengki, dendam dan sebagainya. Firman Allah SWT dalam surah As-Shams, ayat 9-10 yang bermaksud, “Sesungguhnya berjayalah orang yang menjadikan dirinya yang sedia bersih bertambah-tambah bersih dengan iman dan amal kebajikan, dan sesungguhnya hampalah orang yang menjadikan dirinya yang sedia bersih itu susut dan terbenam kebersihannya dengan sebab kekotoran maksiat.”

Kebersihan jasmani yang dituntut oleh Islam untuk dijaga pula mencakupi semua jenis kebersihan zahir, yang boleh mendatangkan ketenangan dan keselesaan hidup, antaranya :-

Pertama : menjaga kebersihan tubuh badan daripada semua bentuk kekotoran, yang boleh menghalangkan sahnya sesuatu ibadah dan menjejaskan kesihatan seperti najis, hadas dan lain-lain. Firman Allah SWT dalam surah Al-Maidah, ayat 6 yang bermaksud, “Wahai orang-orang yang beriman, apabila kamu hendak mengerjakan sembahyang pada hal kamu berhadas kecil maka berwuduklah, iaitu basuhlah muka kamu dan kedua belah tangan kamu meliputi siku, dan sapulah sebahagian kepala kamu, dan basuhlah kaki kamu meliputi buku lali dan jika kamu berjunub (berhadas besar) maka bersucilah dengan mandi wajib.

Termasuk dalam tuntutan membersihkan tubuh badan juga ialah membersihkan anggota-anggota yang tertentu yang menjadi fitrah manusia sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, “Lima perkara yang menjadi fitrah manusia iaitu berkhatan, mencukur bulu kemaluan, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan menggunting misai.” (HR Muslim)

Kedua : menjaga kebersihan pakaian. Umat Islam dianjurkan berpakaian yang bersih, indah dan kemas serta memakai bau-bauan, terutama sekali ketika hendak menunaikan ibadah kepada Allah, atau menghadiri sesuatu majlis keramaian, agar dapat memberi ketenangan dan keselesaan kepada orang-orang yang berada disekelilingnya. Firman Allah SWt dalam surah Al-A’raf ayat 31 yang bermaksud, “Wahai anak-anak Adam! Pakailah pakaian kamu yang indah berhias pada tiap-tiap kami kamu ke tempat ibadah (mengerjakan solat).”

Ketiga : menjaga kebersihan makanan dan minuman. Islam menganjurkan umatnya memakan makanan yang halal lagi baik dan mengharamkan mereka memakan makanan dan minuman yang najis atau kekotoran yang boleh memudaratkan kesihatan. Firman Allah SWT dalam surah Al-Baqarah ayat 168 yang bermaksud, “Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi, yang halal lagi baik dan janganlah kamu ikut jejak langkah syaitan, kerana sesungguhnya syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu.”

Keempat : menjaga kebersihan rumah kediaman dan persekitarannya, daripada sampah-sarap dan semak-samun, supaya sentiasa kelihatan ceria dan indah, demi menghindari daripada pelbagai penyakit dan mendatangkan keselesaan hidup kepada diri, dan keluarga.

Kelima : menjaga kebersihan tempat ibadah, seperti masjid atau surau. Kedua-dua tempat ini merupakan tempat kunjungan orang ramai untuk beribadah, menghadiri majlis ilmu, bermesyuarat dan sebagainya. Oleh itu, menjaga kebersihan amatlah dituntut dalam Islam, terutama sekali kawasan bilik air dan tandas, demi memberi keselesaan kepada para pengunjung.

Keenam : menjaga kebersihan alam sekitar. Islam juga menganjurkan umatnya supaya menjaga kebersihan alam sekitar, terutama sekali tempat-tempat awam yang menjadi tumpuan orang ramai, agar sentiasa kelihatan ceria dan indah, demi memberi ketenangan dan keselesaan kepada penghuni dan pengunjungnya. Hindarilah sikap ambil mudah, membuang sampah merata-rata, juga sikap suka meletakkan bungkusan sampah di atas bonet kereta yang menyebabkan terjatuh dan berselerak di jalan raya, yang menjijikkan mata memandang. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, “Takutlah kamu dua perkara yang banyak mengundang laknat. Sahabat bertanya : Apa dia perkara banyak mengundangkan laknat itu ya Rasulullah? Baginda menjawab : iaitu orang yang membuang air besar di jalan yang dilalui orang ramai dan juga di tempat mereka berteduh (mengotorkannya).” (HR Muslim)

Kesimpulannya, menjaga kebersihan adalah tanggungjawab setiap insan dan semua pihak, demi mematuhi tuntutan Islam dan sunnah Rasulullah SAW serta menghindari daripada segala bencana yang tidak diingini berlaku, yang boleh menjejaskan kehidupan seharian, seperti merebaknya penyakit-penyakit berjangkit, keracunan makanan, banjir kilat dan sebagainya.

[Petikan khutbah Jumaat di Masjid UMT pada 2 Mac 2018]

Menyantuni Kejahilan

Setiap hari kita sering bersua, berjumpa, berkawan, bergaul dan berurusan dengan mereka yang dikategorikan sebagai jahil. Maksud kejahilan yang telah dijelaskan oleh para ulama ialah :-

Pertama : Orang awam Islam yang tidak tahu tentang ajaran agama mereka sendiri.

Kedua : Orang Islam yang berpelajaran tetapi jahil dalam ilmu dan ajaran Islam.

Ketiga : Golongan yang tahu tentang ajaran Islam tetapi tidak mengamalkannya.

Keempat : Warga yang tidak beragama Islam.

Persoalannya, bagaimana sewajarnya kita berhadapan dan menyantuni mereka. Dalam masa yang sama pula berharap mempengaruhi mereka untuk sekurang-kurangnya menghormati kesucian dan kemuliaan ajaran Islam.

Berpandukan beberapa panduan daripada Al-Quran dalam konteks hubungan dengan golongan jahil ini, pertama-tamanya perlu bersikap terbuka, bersangka baik, berlapang dada, penuh sopan dan positif, bukan dengan perasaan jelek, mencemuh dan menyombong diri, kerana kejahilan atau kekufuran mereka.

Sewajarnya mereka dilayani dengan baik dan penuh hormat. Sebaiknya kita bercakap atau berbicara dengan mereka penuh adab, tanpa menggunakan bahasa yang kasar atau kesat. Firman Allah SWT dalam surah Al-Baqarah, ayat 83 yang bermaksud, “Dan ingatlah ketika Kami mengikat perjanjian setia dengan Bani Israel, denga berfirman : Janganlah kamu menyembah melainkan Allah, dan berbuat baiklah kepada kedua ibubapa, dan kaum kerabat, dan anak-anak yatim, serta orang miskin dan katakanlah kepada sesama perkataan yang baik, dan dirikanlah sembahyang serta berilah zakat. Kemudian kamu berpaling perjanjian setia kamu itu, kecuali sebahagian kecil dari kamu, dan sememangnya kamu orang yang tidak menghiraukan perjanjian setianya.”

Kalimah An-Nas dalam ayat tersebut merangkumi golongan jahil dan kafir. Dari satu segi, mereka mesti dilayani sama dengan golongan sesama Islam, bukan sahaja dari segi percakapan malahan juga dalam muamalat seperti jual beli, berjiran tetangga dan rakan sekerja orang-orang Islam perlu berakhlak dengan mereka seperti menghormati, berlaku juur dan adil. Kejahilan agama dan sikap mereka yang tidak mesra nilai-nilai Islam itu seharusnya tidak menghalang untuk kita mendekati dan menyantuni mereka.

Firman Allah SWT dalam surah Al-A’raaf ayat 199 yang bermaksud, “Terimalah apa yang mudah engkau lakukan, dan suruhlah dengan perkara yang baik, serta berpalinglah daripada orang yang jahil.”

Apa yang paling penting dalam menjaga hubungan baik dan bermuamalat mengikut syarak dengan golongan ini ialah, menzahirkan kebaikan dan keindahan Islam kepada mereka. Sesungguhnya, beristiqamah dengan sifat-sifat mulia dan menyantuni mereka dengan akhlak, mampu menanam sikap hormat mereka kepada Islam itu sendiri. Dengan cara itu, diharapkan terutama yang bukan Islam, dapat melihat keindahan Islam yang sebenarnya sebagai agama yang indah dan murni. Tidak sebaliknya, iaitu mereka menilai Islam sebagai agama atau cara hidup yang tidak bagus melalui pengalaman bergaul dengan orang-orang Islam yang tidak beramal dengan akhlak dan ajaran Islam.

Perlu disedari bahawa mereka tidak akan memahami kejituan dan keunggulan Islam melalui pembacaan umum semata-mata, selagi mereka tidak membaca dan mempelajari ilmu-ilmu agama dan kitab suci Al-Quran. Tapi dengan izin Allah, mereka diharap mengenali dan tertarik kepada Islam melalui pengalaman berkomunikasi dengan orang-orang Islam yang berakhlak mulia.

Apa yang paling asas dalam mendekati golongan jahil ini ialah prinsip, sikap dan iltizam kita kepada iman dan Islam yang tidak terjejas, walaupun sikap mereka yang bercanggah dengan nilai-nilai Islam. Dalam situasi sedemikian, akidah, pegangan dan amalan Islam kita hendaklah tidak terkesan atau diketepikan semata-mata kerana bermuamalat atau mengambil hati mereka. Firman Allah SWT dalam surah Al-Qasas ayat 55 yang bermaksud, “Dan apabila mereka mendengar perkataan yang sia-sia, mereka berpaling daripadanya sambil berkata : bagi kami amal kami dan bagi kamu amal kamu. Selamat tinggallah kamu, kami tidak ingin berdamping dengan orang jahil.”

Demikian seharusnya sikap dan cara menyantuni dalam berkomunikasi dan bergaul dengan golongan jahil termasuk yang bukan Islam. Kita perlu teguh dan iltizam kepada pendirian, sikap dan keyakinan terhadap Islam, walaupun dengan siapa kita berhadapan atau mendampingi.

Kita hendaklah istiqamah dengan akhlak, amalan dan muamalat Islam sehingga tercapai ajaran dan nilai Islam pada sakhsiah. Natijahnya, kita disegani dan Islam tidak diperlekehkan. Seterusnya, tidaklah sukar menawan hati mereka untuk kembali insaf dan menghayati ajaran Islam. Kepada individu yang bukan Islam yang didampingi pula, tentulah kita mempunyai sebab yang kukuh dan penuh hikmah berdakwah, agar mereka terpanggil untuk mengucap dua kalimah syahadah. Firman Allah SWT dalam surah An-Nahl ayat 125 yang bermaksud, “Serulah ke jalan Tuhanmu dengan hikmah dan nasihat pengajaran yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalannya, dan Dialah yang lebih mengetahui akan orang yang mendapat petunjuk.”

[Petikan khutbah Jumaat di Masjid UMT pada 16 Februari 2018]

Biduk Berlalu Kiambang Bertaut

Kita bersyukur kepada Allah SWT kerana seluruh masyarakat dan umat Islam di negara kita ini, dapat hidup dalam suasana yang aman dan damai. Salah satu aspek terpenting yang menyumbang keadaan ini adalah wujudnya perpaduan, semangat berkasih sayang dan persefahaman di kalangan seluruh kaum dan agama.

Perpaduan merupakan kunci kemakmuran dan kejayaan. Dengan perpaduan kita dapat bersatu tenaga dan fikiran, bagi melaksanakan sesuatu untuk kebajikan dan manfaat bersama. Tenaga seseorang individu tidak akan mampu melaksanakan berbagai tugas dalam kehidupan. Sebaliknya tenaga ramai yang disatupadukan boleh menghasilkan kejayaan yang berganda.

Kerana itulah, apabila terdapat umat yang bersatu-padu, maka kejayaan yang cemerlang akan dicapai, dan sebaliknya apabila perpecahan berlaku di kalangan umat, maka buruklah akibatnya. Firman Allah SWT dalam surah Al-Anfal, ayat 46 yang bermaksud, “Dan taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya, dan janganlah kamu berbantah-bantahan. Kalau tidak, nescaya kamu menjadi lemah semangat dan hilang kekuatan kamu, dan sabarlah kamu, sesungguhnya Allah bersama orang yang sabar.”

Perpecahan dan perbalahan sudah pastinya akan merosakkan sistem pengurusan, sama ada dalam kehidupan keluarga, masyarakat dan negara. Lebih malang lagi sekiranya perpecahan dan perbalahan ini terjadi di kalangan sesama umat Islam, sebagaimana yang berlaku di beberapa buah negara Islam di Asia Barat seperti di Iraq, Libya, Syria dan lain-lain.

Negara-negara Islam ini adalah negara yang kaya dan aman suatu ketika dahulu, tetapi akibat daripada perpecahan dan perbalahan di kalangan rakyatnya, menyebabkan kuasa luar mengambil kesempatan dan akhirnya, umat Islam di negara berkenaan hidup dalam tangisan penderitaan hingga meninggalkan seribu penyesalan yang tidak memberi apa-apa makna lagi.

Saya ingin menarik perhatian jemaah sekalian, marilah kita mengambil iktibar dan pengajaran, daripada apa yang telah berlaku kepada negara umat Islam di seluruh dunia pada hari ini. Sebahagiannya kini menjadi medan perang dan pertempuran bermandikan darah, akibat daripada penduduk Islam bermusuhan sesama sendiri kerana perbezaan fahaman, pegangan dan pengaruh. Sedarlah bahawa sesungguhnya untuk membina kembali negara yang telah musnah akibat perpecahan, bukanlah suatu yang mudah dan sudah tentu akan memerlukan masa yang sangat panjang.

Hakikat yang perlu sedari, bahawa umat Islam di negara kita ini sedang menghadapi cabaran dan ujian yang getir. Cabaran besar apabila umat Islam telah dipisahkan melalui perbezaan ideologi kepartian yang membawa kepada berbilang kelompok yang merugikan, kerana setiap kelompok masing-masing akan berada di bawah kepimpinan yang enggan bertemu dan bersatu. Budaya politik yang sedang berlaku sangat membimbangkan, kerana setiap kelompok telah menjelmakan budaya asabiyah dan taksub yang melampau serta menganjurkan pemikiran bahawa kelompoknya sahaja yang benar dan kesetiaan kepada kelompoknya sahaja perlu diutamakan daripada kepentingan kelangsungan umat yang lebih menyeluruh.

Akhirnya, umat Islam terperangkap dalam perlumbaan mencari kesalahan dan mencari kelemahan antara satu sama lain. Banyak kata-kata yang diungkapkan mahupun tindakan yang dilakukan, semakin hari semakin mengheret umat Islam jatuh ke lembah yang lebih rendah. Akibatnya, keupayaan umat menjadi semakin lemah dan perpaduan menjadi hilang di hati umat.

Apa yang membimbangkan, seakan-akan umat Islam di negara ini sedang menghitung hari untuk terus bertahan ditampuk kekuasaan. Jika pertelingkahan terus memuncak, jika perbalahan terus berlanjutan, maka akan bertambah lemahlah bangsa. Dan akhirnya, tidak ada lagi pihak yang menang kerana yang menang telah menjadi arang, sementara yang kalah menjadi abu.

Demi meningkatkan kekuatan umat, setiap muslim wajiblah belajar dari kesilapan, wajib meneliti keterlanjuran yang telah dilakukan, dan kembalilah ke pangkal jalan, lakukanlah pembetulan. Setiap muslim hendaklah bijaksana mengenal kawan dan tahu mengenal lawan. Jauhkan diri daripada berpatah arang berkerat rotan, dan merenung akan pentingnya menjiwai semangat kiambang selepas perahu berlalu, iaitu “biduk lalu kiambang bertaut.” Firman Allah SWT dalam surah Al-Imran ayat 105 yang bermaksud, “Dan janganlah kamu menyerupai orang-orang yang bercerai-berai dan berselisih sesudah datang keterangan yang jelas kepada mereka, mereka itulah orang-orang yang mendapat seksa yang berat.”

Perpaduan dan penyatuan umat adalah perkara yang wajib dilaksanakan atas semangat serumpun bangsa sealiran agama. Kesetiaan kepada perjuangan yang murni lagi suci, haruslah mengatasi kesetiaan kepada individu atau kumpulan.

Marilah kita sama-sama semarakkan semangat silaturahim, hayatilah hakikat bahawa melalui Melayu itu bangsa dan Islam itu agama. Bersatulah dalam semangat dan roh agama suci Islam yang sama-sama mengakui hakikat keesaan Allah, Tuhan yang satu. Nabi Muhammad SAW itu adalah rasul junjungan, Al-Quran itu kitab pegangan secara bersama bersepakat, menghadap kiblat yang sama, melakukan ibadah, solat serta menerima orang-orang Islam sebagai saudara seagama yang berkasih sayang.

Biarlah episod sejarah panjang pertembungan antara kelompok kepartian yang telah berlalu, tidak dijadikan penghalang kepada perpaduan. Jadikanlah apa yang telah berlaku sebagai sempadan untuk kita membina masa depan yang lebih cemerlang untuk umat dan negara. Allah SWT berfirman dalam surah Al-Imran, ayat 103 yang bermaksud, “Dan berpegang teguhlah kamui sekalian dengan tali Allah dan janganlah kamu sekalian berpecah-belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu semua, ketika kamu bermusuh-musuhan maka Allah menjinakkan antara hati-hati kamu, maka kamu menjadi bersaudara, sedangkan kamu di atas tepi jurang api neraka, maka Allah mendamaikan antara hati kamu. Demikianlah Allah menjelaskan ayat-ayatnya agar kamu mendapat petunjuk.”

[Petikan khutbah Jumaat di Masjid UMT pada 9 Februari 2018]